Pokémon
tekst Aryan Börger

Een rage die zo langzamerhand ook heel Nederland in haar greep krijgt!

 

 

Officiële Pokémon-Site Pokémon-Holland Pokémon-site

 


De televisie-serie wordt niet meer gemist, Game Boy-spelletjes gaan als warme broodjes over de toonbank en voor Pokémonkaartjes wordt een overval gepleegd...
Vooral deze laatste zijn hot. En bij dingen die populair zijn gaat er ook wel eens iets mis. Zo is er al een Haagse jongen overvallen vanwege zijn plaatjes. Op sommige scholen mag niet meer geruild worden. Kinderen bieden grof geld voor zeldzame kaartjes. In Amerika waar de rage al een jaar eerder startte, is er een groep ouders die producent Nintendo voor de rechter heeft gedaagd, omdat moedwillig bepaalde kaartjes schaars worden gehouden. Het maakt de rage alleen maar spannender. En een rage is het! Star Wars-gadgets zijn helemaal uit, de snoezige Furbie zwijgt.

Ash, Pikatchu, Charmander, Charizard, Professor Oak... Dat zijn nu de gewilde helden.......

De geschiedenis

Pokémon, de Aziatisch klinkende samenvoeging van Pocket Monster, werd al in 1995 in Japan geďntroduceerd. In 4 jaar tijd zijn er meer dan 12 miljoen Game Boy-spellen van verkocht. Daarmee is Pokémon de meest succesvolle titel ooit. De gelijknamige tv-serie is onder Japanse kinderen inmiddels de populairste serie op tv. Er zijn meer dan 1500 verschillende Pokémon-produkten op de markt; de omzet alleen al in Japan is meer dan 11 miljard gulden! En de Japanse kinderen hebben samen meer dan 500 miljoen kaartjes.
In 1997 begon Pokémon ook Amerika te veroveren. In 12 maanden tijd werden er meer dan 5 miljoen spellen van verkocht. De verkoop van de Game Boy steeg ook met 250%. De handel in produkten breekt alle records.
De tv-serie is de populairste op de Amerikaanse tv en de bioscoopfilm Pokémon The first Movie (in april ook in Nederland te zien) scoorde in 5 dagen meer dan 100 miljoen gulden. Sinds oktober 1999 worden Europa en Nederland veroverd. Ook al vind je het helemaal niets, er aan ontkomen lukt niet meer!

Het succes

Pokémon is een buitengewoon slim marketing-produkt. Het concept en de figuurtjes zijn uitgebreid onderzocht. De doelgroep is eigenlijk 8-12 jarigen. En in tegenstelling tot andere rages - Star Wars voor jongens, Furbies voor meisjes - is Pokémon voor jongens én voor meisjes. Er zijn stoere Pokémon-figuurtjes, saaie, lieve, leuke, gekke en domme. Je kunt het het beste vergelijken met de Gremlins, een rage van zo'n 20 jaar geleden. Daar had je ook lieve en gemene tussen zitten, allemaal met speciale kwaliteiten. Maar je mocht ze niet in de zon zetten of nat maken...
De combinatie van het Game Boy-spel, de tv-serie en de kaarten is een gouden zet geweest. Goud wat betreft de naamsbekendheid en goud wat betreft de interactie. De jongste kinderen kijken ernaar op tv. Kaartjes ruilen kunnen ze allemaal. Het spel spelen is de ultieme uitdaging.

Het spel

De buurjongens Ash en Gerry gaan voor Professor Oak Pokémons vangen. In het spel zijn dat er 150. Gevangen Pokémons kun je trainen en dan helpen ze jou om andere Pokémons te vangen, in vaktaal heet dit evolueren. Je vangt ze met een Pokébal nadat je ze eerst hebt uitgeput. Dit lijkt simpel, maar omdat iedere Pokémon typische gevechtskwaliteiten bezit, is dit al een heel gedoe. Bovendien moet je ook nog 8 Pokémon Leaders uitschakelen. Iedere uitschakeling levert jou een badge (penning) op en maakt je sterker.
Deze leiders hebben spannende namen als Thunder en Volcano. En om het nog moeilijker te maken zijn Ash en Gerry elkaars concurrenten. Ga er maar eens aanstaan. Als volwassene geef je het al vrij snel op. En dan ben je dus een watje. Het zij zo.
De
Rode en de Blauwe Versie zien er grafisch vrij beperkt uit, maar technisch zitten ze knap in elkaar. Levels laten zich gemakkelijk saven, kinderen gaan ineens een leuk woordje Engels spreken, en je kunt verschillende Game Boys met elkaar verbinden. Er zijn legio extra voorwerpen die je kunt gebruiken en een gevangen Pokémon stop je in een elektronische encyclopedie, de Pokédex. Het spel verlangt veel behendigheid en geheugen van de speler en vooral veel doorzettingsvermogen. Maar niet getreurd, wat er ook gebeurt: Ash kan niet doodgaan.

De TV-serie

Op tv reis je met Ash en zijn vriendin Misty mee door de wereld van Pokémon. De schattige Pikatchu (nr. 25) helpt hen en Togepi (nr. 153) doet eigenlijk geen fluit, tenzij het erop aankomt, dan blijkt dit halve eitje heel bijzondere krachten te bezitten. De tv-serie is vooral leuk, soms lief en heel soms gewelddadig. Maar ondanks dat het afkomstig is uit Japan loopt het nooit uit de hand.

De kaarten

Het grootste nadeel is eigenlijk dat de kaartjes vrij prijzig zijn. Bart Smit verkoopt er 8 voor f 5,95. Gewoonlijk betaal je f 7,95 voor 11 kaartjes en er is nog een versie in omloop voor f 25,- en dan krijg je 60 kaartjes. Bovendien is het eigenlijke spel bijzonder pittig. Je moet eerst door kopen of ruilen alle kaartjes verzamelen. Dit is al een spel op zich. Vervolgens kun je dan aan de hand van de Engelse gebruiksaanwijzingen op de kaartjes plus een muntstuk het spel spelen. Dit duurt uren, dagen... Het spel wordt in Nederland nog niet echt gespeeld.
Inmiddels is ook de Nederlandse versie van de Pokémon-kaartjes in omloop. Dat maakt het wel een stuk eenvoudiger. Als het spel eenmaal serieus gespeeld wordt, kan de rage nog wel een tijd duren.
Wat de kaartjes heel geestig maakt, is dat de Pokémons als echte wezentjes worden neergezet met een soort paspoortje waarin hun lengte staat, hun gewicht, speciale kwaliteit. De mafketel
Mewtwo (nr. 150) is een lastige, terwijl Caterpie (nr. 10) een watje is die zich gemakkelijk laat vangen. De zwaarste is Snorlax (nr. 143) en dat komt omdat hij de hele dag slaapt...

 

De echte Pokémon-Master kent ze alle 154 uit zijn hoofd !


In alle gebruiksaanwijzingen staat dat er slechts 150 Pokémons zijn.
Aktueel ontdekte er nog 4:


Mew, Houou, Togepi en Marril

© Aktueel 1999

Iets bestellen...?

HyperCounter
HyperBanner Counter

 

Venster sluiten

Running Dog Terug naar Boven